Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Στιγμή ανακούφισης-πανικού

Έκανα κάτι τελευταίες μικροδιορθώσεις που ήθελα στο βιβλίο. Μια λέξη εδώ, μια λέξη εκεί, δυο σελίδες που δε με ικανοποιούσαν. Βοήθησαν και διάφοροι φίλοι.

Συμπίεσα το αρχείο, το σταύρωσα, το επισύναψα σ' ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έφυγε από τα χέρια μου. Οριστικά.

Πλέον αναλαμβάνει ο επιμελητής. εγώ μπορώ να αρχίσω να ασχολούμαι αποκλειστικά με το επόμενο (τίτλο θα αποκαλύψω σύντομα).

Και έπαθα κρίση πανικού. Πλέον δεν μπορώ να αλλάξω τίποτα, εκτός κι αν συννενοηθώ με τον επιμελητή. Ποιος θα είναι αυτός; Θα έχουμε επικοινωνία; Θα έχουμε καλή επικοινωνία; ή αν δε χρειαστεί να με συμβουλευτεί για κάποιο λόγο, για να διευκρινίσω κάποια ασάφεια ας πούμε, δε θα μιλήσουμε ποτέ; Θα ξαναδώ το χειρόγραφό μου μια και καλή, έτοιμο να βγει στα ράφια, και πάλι θα πιάσει το μάτι μου πράγματα που θα τα ήθελα αλλιώς και δε θα γίνεται πια να αλλαχθούν, δε θα υπάρχει χρόνος;

Έχω ακούσει που λένε πως ο συγγραφέας κάνει διορθώσεις ως και στη θανατική καταδίκη που του απαγγέλουν. Ότι οι διορθώσεις δεν τελειώνουν πραγματικά ποτέ σε ένα κείμενο, όσο το έχεις μπροστά σου.

Αλλά αυτά δεν έχουν σημασία όσο δουλεύεις ακόμη ένα κείμενο. Παραμένουν μακρινές προοπτικές ώς το τελευταίο λεπτό. Και είναι λέξεις ανούσιες όταν συνειδητοποιείς πως το πενυματικό σου παιδί ενηλικιώθηκε αναπόφευκτα κι έχει αφήσει την πατρική εστία.

Βαθιές ανάσες. Βαθιές ανάσες.

3 σχόλια:

Ευθυμία Ε. Δεσποτάκη είπε...

Κύματα θετικής ενέργειας σε φτάνουν, αν στείλουμε πολλά; :)

Βάγια Ψευτάκη είπε...

Relax, you did it! Το τραγουδάω με ρυθμό, να ξέρεις :)Βέβαια, αν δεις και δε βοηθάει, ξεκίνα τις βαθιές ανάσες καλού κακού...
Πέρα απ' την πλάκα, σου εύχομαι να έχεις έναν επιμελητή με τον οποίο να μπορείς να επικοινωνήσεις, μιας και αυτό πιθανότατα θα σε ξεαγχώσει αρκετά, κι ακόμα καλύτερα, σου εύχομαι έναν καλό επιμελητή, με τον οποίο θα μπορείς να επικοινωνήσεις, αλλά δεν θα έχει και τίποτα να σου διορθώσει!;)

Γιάννης Πλιώτας είπε...

Λευτέρη μην αγχώνεσαι. Από εδώ και πέρα απόλαυσέ το.