Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018

Υποψηφιότητα στα Βραβεία Κοινού Public

Φέτος, στα Βραβεία Βιβλίου Public έχετε την επιλογή να υποστηρίξετε το "Βέλη και κρόκινες φλόγες":
Οι υποψηφιότητες στη συγκεκριμένη κατηγορία ("Ελληνικό Μυθιστόρημα") είναι πάνω από 400. Βιβλία του 2017, αδύνατον να τα έχεις διαβάσει όλα για να διαλέξεις το καλύτερο. Εφόσον, όμως, δεν διασφαλίζεται πως έχεις διαβάσει έστω και το βιβλίο που ψηφίζεις, πόσο μάλλον έστω κι ένα από τα "αντίπαλα", είναι διαγωνισμός δημοτικότητας λογοτεχνών και λογοτεχνημάτων, όχι αυστηρά λογοτεχνικός διαγωνισμός.
Να τον απορρίψουμε, τότε; Όχι. Η πληθώρα των υποψηφιοτήτων, μικρό μέρος των περσινών κυκλοφοριών, δείχνει ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε νέο βιβλίο: να αντιληφθούν την ύπαρξή του οι αναγνώστες που ταιριάζει με τα γούστα τους. Επιπλέον, να τους πείσει να του χαρίσουν τον χρόνο τους, να το επιλέξουν ανάμεσα σε δεκάδες άλλα που φαίνονται εξίσου ενδιαφέροντα, με τα οποία τους βομβαρδίζουν έντυπα και ιστοσελίδες.
Μια βράβευση είναι καλός τρόπος να τραβήξεις την προσοχή.
Μ' αυτό το σκεπτικό, η πρότασή μου, για όποιον θέλει να ψηφίσει στα Βραβεία Κοινού του Public, είναι: υποστηρίξτε λιγότερο γνωστά βιβλία. Δεν έχει σημασία αν δε θα είναι τα καλύτερα περσινά που διαβάσατε, αν δε θα είναι το δικό μου βιβλίο αλλά κάποιο άλλο που ψάχνει επίσης δρόμο να φτάσει σε ευρύτερο κοινό. Σημασία έχει να μη χαθεί η ευκαιρία να προβληθεί κάποιος που το έχει ανάγκη. Κι οι "μεγάλοι", οι γνωστοί, άνθρωποι είναι, το θέλουν να νιώθουν την αγάπη του κόσμου σε τέτοιες περιπτώσεις. Αλλά έχουν επιτύχει ήδη το στοιχειώδες, γνωρίζει κι ο τελευταίος Έλληνας αναγνώστης πως υπάρχουν και τι περίπου γράφουν. Οι "μικροί" δεν το έχουμε κατορθώσει αυτό.
Μία ψήφο δικαιούστε σε κάθε κατηγορία. Ας μετρήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: